Diagnos: Patellofemoralt smärtsyndrom

2010-08-18 @ 09:34:26


pic. me

Patellofemoralt smärtsyndrom / löparknä

"Löparknä kallas löparknä just för att det är så vanligt bland löpare, speciellt långdistansare.
Då man springer rör sig senan, som går på utsidan av knäet, hela tiden över benen på utsidan av knäleden. Senan kan då bli irriterad och ibland kan det uppstå en inflammation i slemsäcken som ligger som friktionskudde mellan ben och sena.
Detta ger smärta i samband med aktivitet, men smärtan sitter, till skillnad från vid hopparknä, på utsidan. Ibland kan det knastra lite från senan då man böjer och sträcker benet. Det gör också ont att klämma och känna på senan.
Det här tillståndet brukar vara lättare än hopparknä att få bukt med, men även här krävs en analys av vad som varit upphovet till smärtorna.
Benlängdsskillnader, fotvalv och knävinkel är exempel på så kallade biomekaniska faktorer som kan spela in i utvecklingen av skadan. Även felaktig utrustning och ändrat underlag kan påverka.
Rehabiliteringen består av alternativ träning, styrketräning och koordinationsträning och sist men absolut inte minst i det här fallet: töjning av lår och höftmuskulatur.
Ser man ingen effekt av detta går det att operera eller prova att spruta in lite kortison.

Smärtan sitter runt knäet vid sidan av knäskålen. Den är diffus till sin karaktär och
de som drabbas har oftast ont då de går ner för trappor, sitter på huk eller måste sitta länge. Ibland finns även vilovärk. Låsningar och upphakningar är inte helt ovanliga och ibland beskriver personer med patellofemoral smärta att de upplever att knäet ger vika och är instabilt. Om man trycker ner knäskålen mot benet då man samtidigt sträcker ut benet så smärtar det.
Det finns massor av tänkbara orsaker till denna knäsmärta, framförallt har man diskuterat knäets vinkel och fotvalvens utformning samt den muskulära styrkan och koordinationen kring knäet som tänkbara orsaker till utvecklingen av besvären. Glädjande nog så blir de flesta bra, även utan någon behandling.
Det är dock vanligt att personer med dessa besvär har en nedsatt styrka i lårmuskeln och då framförallt den inre lårmuskeln. Styrketräning och koordinationsträning brukar lindra symptomen väsentligt. Tejp eller ett stabiliserande knästöd kan också ge smärtlindring."


Fetstilen passar bra in. Min knäslål går i sidled ist för upp o ner. Dock sa min läkare när han titta på mitt ben att jag alltid kommer ha detta problem, mer eller mindre. Gaaaaaaaaaaah. Kan man få byta kropp? Någon, som vill? Men han var bra, läkaren. Om han nu har rätt. Hahah.. men han verkade säker på sin sak. O jag ska börja med stretching o lårträning. O köpa knästöd. Hoppas de hjälper.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0